Exhibtion Katalog "Sacrifice", Milano, Italy 2021

NATALIA ROSE


Natalia Rose er en dansk kunstner, der maler semi-abstrakte og symbolske værker med en stærk visuel kraft. Gennem sine værker demonstrerer hun indlevelse i beskueren og tilbyder ikke kun en visuel oplevelse, men også en rejse ind i hendes eget spirituelle univers. Ved hjælp af nogle få afgørende elementer, hurtige berøringer og lyse, levende farver skaber Natalia kunst, hvor piktogrammernes grafiske tegn kombineres med det abstraktes kreative udskejelser. Elementerne blandes som en dans og finder harmoni og balance. De afgørende elementer og den syntese, der ligger til grund for Natalia Roses kunstneriske proces, er vigtig. Med farver og former åbner hun for en vidtfavnende samtale om magt i menneskelig kommunikation. Især i den visuelle kommunikation, der foregår mellem kunstner-værk-tilskuer.


I “Påske" deler de tre primære farver lærredets rum. Det antyder en essentiel balance. Valget af farvetoner er ikke tilfældigt. De skaber en symbolsk kontrast til titlens løssluppenhed og energi. Farverne er lyse, ja ligefrem lysende og de reflekterer lyset fra omgivelserne. Påføringen af pigment er ikke flad, tværtimod. Natalia skaber en raffineret tekstur ved at blande farverne med en broget baggrund. Den er fuld af små gestus og hurtige tegn. På denne måde kommer det røde, gule og blå frem fra baggrunden og dominerer scenen. Maleriet udtrykker glæde, en eksplosion af farverig konfetti og festoner. Tegnene på lærredet er karakteristiske for kunstneren, der udtrykker sig ved hjælp af monokrome overflader og kalligrafiske og ikonografiske gestus.


Maleriet "Sacrifice" er emblematisk og mystisk. Værkets komposition er præget af orientalsk og russisk kunst, ligesom valget af stærke kontrastfarver og en sprudlende dekoration. På en mørk, sort baggrund dukker gule og røde symboler op. Det skaber ekstra dynamik, genererer former og bevægelse. I bunden danner pigmenter runde geometriske elementer. Alle de mærker, der står tilbage på lærredet, er arrangeret, som om de danner en emblematisk tegning – skjult mellem former og farver. Faktisk ser det ud, som om vi kan skimte figuren af en mand. Han er skitseret af en rød konturlinje. Detaljerne i ansigtet gengives gennem kontrasten mellem den sorte baggrund og en klar gule farve. Alt i værket følger en præcis struktur. Kompositionen udfolder sig i forhold til dens symboler og betydning, som til tider får foruroligende overtoner.


I "Silence" viser Natalia seeren en anden side af sin komplekse og spændende karakter som kunstner. Det figurative lærred læner sig op af den metafysiske atmosfære fra surrealismen, som blev suspenderet for længe siden. Temaerne sender beskueren tilbage til malerens atelier og Matisse. Baggrunden er opdelt i to flade baggrunde i sort og rød. Lyset i maleriet leveres af den ophængte pære. I forgrunden ses tre elementer foran et staffeli, hvorpå der hviler et lærred. Kompositionen er også her gennemtænkt, farverne er få, essentielle og markante. Et mysterium omslutter de tre skikkelser i forgrunden, mens de stirrer ud i horisonten - en metafor for den menneskelige tilstand. Kunst, der repræsenterer kunst. Et paradoks, som Natalia løser gennem kontrasterende farver og uvirkelige omgivelser. Kunstneren viser sig endnu en gang at være ekstremt multifacetteret, kreativ og original. Hendes evne til at bevæge sig fra den ene stil til den anden og samtidig bevare den udtryksfulde dybde og de genkendelige karakteristika, som er fælles for alle hendes værker, er overraskende: farver, ikonografiske tegn og energi.


Kunstkurator Ilaria Falchetti

December 16 - 23 2021 Milano, Italy